Zümre Toplantı Tutanakları icinde 1. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI konusu , TÜRKÇE DERSİ 1 DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR TOPLANTI YERİ: Öğretmenler odası TOPLANTI NO: 1 TOPLANTI TARİHİ: 14 09 2007 TOPLANTIYA KATILANLAR: Müdür Yardımcısı Hakkı Şahin, Türkçe öğretmeni Melih ÇELİK …
| |||||||
| | |
Zümre Toplantı Tutanakları icinde 1. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI konusu , TÜRKÇE DERSİ 1 DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR TOPLANTI YERİ: Öğretmenler odası TOPLANTI NO: 1 TOPLANTI TARİHİ: 14 09 2007 TOPLANTIYA KATILANLAR: Müdür Yardımcısı Hakkı Şahin, Türkçe öğretmeni Melih ÇELİK …
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Birruh Biddem Nefdike Ya Aqsa Ya FİLİSTİN Üyelik tarihi: 18-02-07
Tecrübe Puanı: 815 ![]() | TÜRKÇE DERSİ 1 DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR![]() TOPLANTI YERİ: Öğretmenler odası TOPLANTI NO: 1 TOPLANTI TARİHİ: 14 09 2007TOPLANTIYA KATILANLAR: Müdür Yardımcısı Hakkı Şahin, Türkçe öğretmeni Melih ÇELİK , Türkçe öğretmeni Salih ÇELİK , Türkçe öğretmeni Salih ÇELİK ![]() GÜNDEM: 1-Açılış ve yoklama ![]() 2-Türk Millî Eğitiminin temel amaçları ve Türkçe dersinin genel amaçlarının okunup incelenmesi ![]() 3-Yeni müfredat programının incelenmesi (2098 S T D)![]() 4-Yıllık ve günlük plânlarla ilgili açıklamalar (2089 S T D)![]() 5-Atatürkçülük konularının yıllık ve günlük planlara aktarılması (2504 S T D)![]() 6 -Öğrenci başarısını arttırmak için alınacak tedbirler ![]() 7 -Öğretim metot ve teknikleri ![]() 8 -Derslerde kullanılacak araç ve gereçler ![]() 9 -Ders öncesi hazırlık ![]() 10-Diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği ![]() 11-Ölçme ve değerlendirme ![]() 12-Performans ve proje ödevleri ![]() 13-Veli – öğretmen- öğrenci ilişkisinin kurulması, sağlamlaştırılması ![]() 14-Yapılacak sosyal ve kültürel faaliyetler ![]() 15- Dilek ve temenniler ![]() GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 1- Toplantı, 14 09 2007 tarihinde yukarıda belirlenen gündem maddelerini görüşmek üzere, Okul Müdür Yardımcısı Sema BALTA ve Türkçe öğretmenleri Melih ÇELİK , Sema TOK ve Salih ÇELİK ’ın katılımları ile saat 10 00’da öğretmenler odasında başladı![]() 2- Türk Milli Eğitiminin temel amaçları ve Türkçe dersinin genel amaçları Salih ÇELİK tarafından okundu ![]() 3- 2006–2007 eğitim-öğretim yılında uygulanan yeni program incelendi Geçen yıl yeni programa geçişte bazı sıkıntıların yaşandığı vurgulandı Salih ÇELİK , bu yılın kazanılan deneyimle beraber daha verimli geçeceğini belirtti Yeni programla ilgili yapılan değişiklikler üzerine konuşuldu Yeni müfredat programının 2007–2008 eğitim öğretim yılında 6 ve 7 sınıflarda uygulanacağı, 8 sınıflarda ise eski programa uyulacağı belirtildi![]() 4- 6 ve 7 sınıflar için Milli Eğitim Bakanlığının okullara uygulanması için gönderdiği yeni programa uygun olarak hazırlanmış tema esasına dayalı yıllık plan ve kazanım dağılım tablolarından yararlanarak ders işlenişini sürdürülecektir 8 sınıflarda ise yıllık plan hazırlanıp buna uygun olarak günlük planlar yapılmaya devam edilecektir Türkçe dersine ait yıllık ve ders planlarının, Atatürk İlke ve İnkılâpları Yönergesi dikkate alınarak yapılacağı ifade edildi 5- Atatürkçülük konularının 2504 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlandığı söylendi İlgili Tebliğler Dergisi incelendi Bu konuların ders kitaplarında yer aldığı; yıllık ve günlük plânlara bu konuların aktarılması gerektiği belirtildi![]() 6- Bir önceki yıla ait başarı değerlendirmesi üzerinde konuşuldu Melih ÇELİK geçen yılda ilçede düzenlenen şiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında çok başarılı olduklarını, yine OKS’ de öğrencilerin Türkçe netlerinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı Salih ÇELİK , öğrencilerin daha başarılı ,sosyal ,araştırmacı ,eleştirici,duyarlı birer birey olarak toplum hayatına katılmaları için çalışılması gerektiği üzerinde duruldu![]() Tüm bunların neticesinde başarının arttırılması için aşağıdaki kararlar alınmıştır: a) Türkçe derslerindeki başarıyı yükseltmek için öğrencilerin okuma, yazma ve anlama çalışmalarına ağırlık verilecek, yanlışları anında düzeltilecektir ![]() b) Dersin amacına ulaşılabilmesi için öğrenciler kitap okumaya teşvik edilecek; okumanın faydaları üzerinde durularak, öğrencilere kütüphane sevgisi aşılanacaktır ![]() c) İşlenecek konular öğrencilere önceden duyurularak ya da konuyla bağlantılı araştırma ödevleri verilerek öğrencilerin ders öncesi bir hazırlık yapmaları sağlanacaktır Konu derste öğrenci merkezli olarak verilen araştırmalardan yola çıkarak işlenecek, yıllık plânda yer alan yazar ve şâirlerin bulunabilen değişik kitapları sınıfa getirilecek![]() d) Öğrencilerin okuma, anlama ve anlatma yeteneklerini geliştirerek, toplum önünde rahatça konuşabilmeleri için; ders dışı faaliyetlere önem verilecektir Konular işlenirken daha önce işlenen konularla bağlantı kurularak, zihindeki kopuklukların giderilmesine çalışılacaktır![]() e) Öğrencilerin konularla ilgili radyo ve televizyon programlarını( panel, açıkoturum, forum, belgesel v b ) seyretmeleri gerektiği vurgulanarak bunlardan öğrendikleri sınıfta anlattırılacaktır![]() f) Dil bilgisi konularında mümkün olduğunca çok sayıda örneğe yer verilecek; kompozisyon ve derslerinde teorik bilgiden ziyade uygulamaya önem verilecektir ![]() g)okul, İlçe, il ve yurt genelinde yapılacak yarışmalara öğrencilerin katılması sağlanacak, dereceye girenlerin eserleri okul panosuna asılacak ve bunlar öğrencilerin huzurunda teşvik amacıyla ödüllendirilecektir Edebiyata karşı ilgi ve yeteneği olan öğrenciler desteklenecektir![]() h) Öğrencilerin aktif olarak derse katılmaları sağlanacaktır Böylece öğrencilerde görülen anlatım ve dil bozuklukları giderilerek bu konudaki becerileri geliştirilecektir Büt ün bunlara rağmen başarısız olan öğrencilerin başarısızlık sebeplerini öğrenmek için velilerle iş birliğine gidilecektir![]() f) Sosyal etkinlik olarak şiir dinletisi hazırlanacak, okul dergisi çıkartılacaktır ![]() 7 Ders konularının işlenmesinde kullanılacak yöntem ve teknikler şunlardır: Açıklamalı okuma ve dinleme, anlatım, soru cevap, örnekleme, uygulama, tümevarım, araştırma, inceleme, yorumlama, karşılaştırma, dramatizasyon, tartışma, gösterip yaptırma, betimleyici, öyküleyici, açıklayıcı anlatım, sembolize etme vb ![]() 8- Türkçe Sözlük ,İmla Kılavuzu,Atasözleri ve Deyimler sözlüğü Türkçe dersinde kullanılan temel araç gereçlerdir Bunun yanında yeri geldikçe; şiir CD ‘leri ,oyun CD ‘leri,Belgesel CD’ leri sınıf ortamında ders işlenişinde kullanılabilir![]() Sınıf rehber öğretmeni ile işbirliği yapılarak sınıf kitaplığında öğrencilerin seviyesine uygun hikaye ,roman ,şiir vb türde kitapların bulunması sağlanacaktır![]() (100 Temel eser bu konuda kaynaktır ) Her ders için öğrencinin hemen ulaşabileceği yerde (sınıf kitaplığı) gerekli kaynakların bulunmasının önemi üzerinde duruldu Buna dikkat edilmesi gerektiği Melih ÇELİK tarafından ifade edildi![]() 9-Salih ÇELİK :”Ders öncesi öğretmenin işlenecek konuya yönelik kaynak ,plan vb yönlerden hazırlıklı olması ,öğrencilerini derse motive edici aktiviteleri önceden planlaması önemlidir Bu yönde hareket edilecektir ”dedi![]() 10- Yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilecektir ![]() İlköğretim 1 kademeden başlayarak el yazısı kullanımının sadece Türkçe dersinde uygulanan bir kural olmadığı bir bütünlük içinde yürütülmesi gerektiği belirtilerek diğer zümre öğretmenlerine konuya yönelik bilgi verilecektir El yazısının tüm dersler içinde kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacaktır![]() 11 -Yazılı sınavların 40 dakika içerisinde yapılması gerektiğini söyledi Türkçe dersinde her öğretim dönemi boyunca 3 yazılı sınavın yapılacağı belirtildi Yazılı sınavların pedagojik esaslara uygun olarak (basitten zora, az puandan çok puana doğru) yapılacaktır 3 yazılı istenilirse, çoktan seçmeli dört seçenekli 25 sorudan oluşan ve OKS’ ye yönelik test şeklinde yapılabilir Yazılı sınavlarında mümkün olduğu kadar çok sayıda ve farklı tarzlarda soru sorulması kararlaştırıldı Sınavlar bir amaç değil, bir araçtır Sınavlarda, öğrencinin ne bildiği değil; neyi, ne kadar kavradığı ölçülür![]() Sınav tarihleri en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur Yazılılarda bilgi ve beceriyi ölçen kapsayıcı sorular sorulmasına; soruların açık, anlaşılır, kısa ve tüm konuları kapsar nitelikte çok sayıda olmasına; soruların ezbere dayalı olmamasına ve öğrencilerin imgeleme gücünü geliştirecek nitelikte olmasına; yazılı soruların fotokopi ile çoğaltılmasına; yazılıların bir ders saati içerisinde yapılmasına; not bareminin kâğıtlarda gösterilmesine; yazılı bittikten hemen sonra cevap kâğıdının bir örneğini öğrencilerin görebileceği sınıf panolarına takılmasına; öğrencilerin yanlışlarını görebilmeleri için isteyen öğrenciye sınav kâğıdının gösterilmesine ve yapılan sınavların sonuçlarının en geç 10 gün içerisinde öğrenciye duyurulmasına karar verildi![]() 12- Öğrencilerin seviyesine ve yeni eğitim programına uygun performans ve proje ödevleri verilmesine karar verildi Salih ÇELİK : “Ödevleri verirken bu ödevlerin öğrenci ürünü olmasına, internetten çıktı alınamayacak özellikte olmalarına özen gösterelim 6 ve 7 sınıflarda kılavuz kitaba uyarak performans ve proje ödevlerini verelim Kılavuz kitap dışında öğretmen gerek görürse farklı performans ödevleri versin Ödevleri verirken yönergeleri ve dereceli puanlama anahtarlarını oluşturalım ” dedi Bu düşüncelerin uygulanması kararlaştırıldı 13- Sema BALTA öğrenci- aile – öğretmen çemberini kurmamız gerektiğini, böylelikle öğrenciyi değişik yönlerden tanımanın mümkün olabileceğini; velinin öğrencisinin okul içerisindeki davranışlarını bilmesinin onlar içinde artılar sağlayacağını; öğrencinin de kendini daha sağlıklı hissedeceğini belirtti Melih ÇELİK veli toplantılarının yapılacağından, fakat bunlara katılımın yeterli olmadığı üzerinde durdu Bunun üzerine velilerle anket gönderme, telefon ile konuşma gibi alternatif bağlantılar da kurulmasına çalışılmasına karar verildi![]() 14- Okul içerisinde sosyal ve kültürel faaliyetlerin düzenlenmesine çalışılacak bu yolla öğrencinin sosyal bir varlık olarak gelişmesine yardımcı olunacak Salih ÇELİK , bu amaçla okulda şiir dinletisi düzenlenebileceğini belirtti Salih ÇELİK , okul dergisi hazırlanabileceğini belirtti![]() 15- 2006-2007 Eğitim öğretim yılının hayırlı olması dilekleriyle toplantıya son verildi ![]() Türkçe Öğretmeni Türkçe Öğretmeni Türkçe Öğretmeni Okul Müdürü |
| |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |