muhteva forum

BİZİM EV

İslâm-i Hâyat icinde BİZİM EV konusu , BİZİM EV Bizim ev,bir edep otağı imiş meğer Önce dünyayı,daha sonra başkalarını tanıdıkça anladım Evvela, ben herkesin evini bizimki gibi zannederdim Meğer böylesine bir huzur iklimi çoklarına nasip olmamış nasıl …

Geri git   muhteva forum > İslam Dini ve Kaynakları > İslâm-i Hâyat

Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumlar Okundu

BİZİM EV

İslâm-i Hâyat icinde BİZİM EV konusu , BİZİM EV Bizim ev,bir edep otağı imiş meğer Önce dünyayı,daha sonra başkalarını tanıdıkça anladım Evvela, ben herkesin evini bizimki gibi zannederdim Meğer böylesine bir huzur iklimi çoklarına nasip olmamış nasıl …

Yeni Konu açmadan önce  ARAMA yapınız,konu tekrarı olanlar SİLİNECEKTİR. Cevapla

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20.09.08   #1
Moderator

AYSEL BAYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 837 AYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond repute
Wink
BİZİM EV

Bizim ev,bir edep otağı imiş meğerÖnce dünyayı,daha sonra başkalarını tanıdıkça anladımEvvela, ben herkesin evini bizimki gibi zannederdimMeğer böylesine bir huzur iklimi çoklarına nasip olmamış
nasıl mı?Mesela, hayata gözümü açtığım, az buçuk kendimi bilmeye başladığım günlerde içime "ölçülü bir uzaklıkta yakın beraberlik" adabını yerleşmiş buldumBir kere annemde babama karşı fevkalade bir hürmet vardı
Babama sesini yükselttiğini hiç hatırlamamAdıyla hitap ettiğini de
Sen dediğinide "Bizim efendi" derdi Onu efendilik mevkiine gönül rızasıyla oturttuktan sonra niye hır gür çıksın
Bir insan "sen" demekten ürperdiği, onu ciddi bir hayasızlık saydığı insana karşı, düşünün hiç haddini aşarmıydı?Sonraları hep şaşırmışımdırNasıl aynı yastığa baş koyduğu, bu denli yakın olduğu insana bir ömür "Sen" dese ne olurdu sanki? Zannederim babam aldırmazdıFakat annem bunu asla yapmazdı
Babama sorarsanız, annem ona ' ın nazik, nazenin, gül kadar incitilmesinden razı olmayacağı emanetiydi Onun kalbini kıramaz, onun hukukunu asla çiğniyemezdiHatırlar ım, bizim anneme karşı yaptığımız küçük bir saygısızlıktan bile evvela babam rahatsızlık duyardı Yüzünün değişikliklerinden kalbindeki ızdırabı yakalardım
Babam hayatı kabuğunda yaşayan bir insan değildi Çok şeyle ilgilenirdi Hakka hizmet birinci vazifesi idi onun Her şey ondan sonra gelirdi Niçindi, ne yapmaya gitmişlerdi, bilemiyorum Arkadaşlarıyla bir hafta kadar yurt dışına çıkmışlardı Halbuki o hafta anneannemlere gidecektik Anneme söz vermişti babam Annem bütün hazırlıklarını yapmıştı Günlerden cumartesi idi Babam mağazaya gitmişti sabahleyin, ama hemen dönecekti Dönmesi onu bulmazdı Biz bekleyip duruyorduk Babamdan o günün akşamında geç saatte telefon geldi Yirmiüç gibiydi saat Annemden özür diliyordu Yola çıkmadan evvel aradığını, telefon çaldığı halde evden her nasılsa cevap verilmediğini , önemli bir meseleden ötürü yurt dışına çıktığını, o saate kadar da aramaya müsait bir fırsat bulamadığını anlatıyordu Hakkını helal etmesini istiyordu annemden Zannediyorum, anneme iltifat ediyor, şakalar yapıyordu ki, onun ilk andaki şaşkınlığı geçmiş yerini gülmeye terk etmişti Babama en küçük bir üzüntü ve kırgınlık hissettirmemek için belki de gerektiğinden fazla neşeli görünmeye çalışıyordu
__ Siz gerekeni ve dogru olanı yaparsınız Neyin, neye, ne zaman tercih edileceğini de benden çok daha iyi bilirsiniz, diyordu
Annem ebede kadar sürecek arkadaşlığa leke kondurmak istemiyor, babamın da bu hadiseyle öyle sanıyorum ki , arkadaşına olan muhabbeti artıyordu
Telefon kapandığında annem:
__ Babanız büyük bir hakikat fedaisi, diyor, kendi fedakarlığını görmüyordu
Babam bir sonraki hafta Pazartesi günü gelmiş, dönüşünde büyük bir sevinç yaşamıştık Annemin nurani yüzünde güller açmıştı Hiç "Bu da yapılır mı?" dememişti Ne dilinden ne de halinden en küçük bir sitem dökülmemişti Babam, hepimize hediyeler getirmişti Annemi adeta hediyelere boğmuştu Hatta annemin gönlünü almak için anneanneme de hediyeler almıştı Gerçi, annem için en büyük hediye babamın dönmesiydi Babam kahvaltıdan sonra evden çıkarken annem bir şey diyecek oldu Fakat, nedense vazgeçti sonra Babam ısrar edince:
__ Sizi rahatsız etmek, programınızı bozmak istemem, dedi
__ Asıl söylemezsen rahatsız olacağım, dedi babamAnnem babamı rahatsız etmemek, merakta bırakmamak için konuştu
__Bu gün, dedi, erken gelecek misiniz diye soracaktım
Babam, "Melek misin be kadın?" der gibi tebessüm etti Bu ne nezaketti Kadın bu demek olmalıydı Bir hafta evine uğramamış kocasına en masum bir suali nasıl bir adab ile soruyordu Babam:
__Erken geleceğim demekle yetindi
Bizim evde sevgi ve hürmet birlikte hakimdiDaha beş altı yaşında iken, kapı çalmadan hiçbir odaya girmemeye alıştırılmıştıkBabam ın üzerinde en hassas durduğu şeylerden birisiydi bu" Sünnet_i Ahmediye'den " derdi
Bizim odamıza bile kapıyı çalmadan girdiğini hiç hatırlamam Haddi aşmamayı talim eden ne güzelruh dersiydi buOdada kardeşim varken de kapıyı çalmadan girmezdim Kapıyı çalmak, bir insanın hakkını baştan teslim etmek demekti
Babam, aynı zamanda baş öğretmenimiz ve imamımızdı İlmi hakikatlerin bir çoğunu ondan öğrenmişizdir Her namazda önümüze geçer, namazımızı kıldırırdı İlk safa ben kardeşim, arka safada annem ve kız kardeşim dururdu Namazdan sonra bize döner ve tesbihat yapardı babam Ağlamayıda ondan öğrenmiştik "Ya Cemilü Ya " diye başlayınca gözyaşlarıda birlikte başlardı Hele teesbihatta Efendimiz'in (sav) anıldığı yerlere gelince Artık hasret çağlayanı gibi hıçkırıklarını koyverirdi Tesbihattan sonra ders yapar, kainatın ve insanın sırlarını bu anahtarla açardı Birlikte kıldığımız hemen her namazın arkasından bize tefsir okurdu Böylece, ben daha orta okulu bitirmeden külliyatta geçen meselelerin hemen hepsini halletmiş bir insan olmuştum Annem de, babamdan öğrendiği şeylerle daha sonra tefsiri eline alıp hanımlarla ders yapardı Bizim ev hep üful üful maneviyat kokardı
Babam, annemin de bizim de yapdığımız güzel şeyleri hiç mukabelesiz bırakmazdı İlk okul birde okuduğum seneydi Annem güzel güzel yemekler, tatlılar yapmıştı Babamın mağazası evimize yakındı
İşleri yoğun olduğundan babam, ogün öğle yemeğine gelememişti Annem, yemek soğumadan babam yesin istitordu Hem ziyaret olsun, hemde yemekler soğumasın diye annemle birlikte mağazaya yemekleri götürmüştük çok memnun olmuştu babam Bizimle iki özel misafir gibi gibi ilgilenmişti
yemeği mağazada birlikte yemiştik o gün Bize ev sahibi gibi davranmış, annemin müsaade ettiği kadar sanki bize hizmet bile etmişti Neşeyle oturmuştuk Hiç unutmam, yemekten sonra, bizim yaptığımıza mukabele olsun diye evimizin yakınına kadar bizimle yürümüş, bizi uğurlamıştı
Aynı aile hayatını ben evlenince kendi evimde örmeye çalıştım, ince bir dantela gibi Zira milletlerin sıhhatinin ferdin ve ailenin sıhhatine bağlı olduğunu yaşayarak anlamıştım Güzel fert, güzel aile; güzel aile cemiyet demekti

Mehmet AKAR (Yanmak vakti)

AYSEL BAYAR isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 20.09.08   #2
Daimi Üye

MEMAti63 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 463 MEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond reputeMEMAti63 has a reputation beyond repute
MEMAti63 - MSN üzeri Mesaj gönder
ALLAH razı olsun kardeşim
MEMAti63 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 20.09.08   #3
Moderator

Tecrübe Puanı: 837 AYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond reputeAYSEL BAYAR has a reputation beyond repute
Ecmain kardeşimVesselam!
Alt 20.09.08   #4
Moderator

jeylin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 873 jeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond repute
jeylin - AİM üzeri Mesaj gönder
emeğine sağlık canım razı olsun
jeylin isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 20.09.08   #5
Moderator

Ecmain bacımVesselam!
Yeni Konu açmadan önce  ARAMA yapınız,konu tekrarı olanlar SİLİNECEKTİR. Cevapla

Bookmarks

Thread Tags
bizim ev forum

Tags
bizim

Seçenekler
Stil

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:22 .

Vbulletin 3.7.2 Gold
Copyright ©2000 - 2006, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.2.0 RC8
Tekasür 1-2: Kibrine yenilip hep daha fazlasını isteyerek hayatını zehir etme
Muhakeme.net Eğitimsiteleri, tüm eğitim siteleri, eğitim sitenizi ekleyin, ödev siteleri Popüler Siteler