Türkçe Yazılı-Sınav Soruları icinde DENEME SINAVI konusu , DENEME SINAVI-8 Soru-1) "İki kardeş çarşıda annelerini aramışlardı "cümlesin de altı çizili ekin cümleye kazandırdığı anlam , hangi seçenekte de vardır? a)Yeni öğretmenleri çok güleryüzlüydü b) Volkan beyler tatilden dönmediler …
| |||||||
| | |
Türkçe Yazılı-Sınav Soruları icinde DENEME SINAVI konusu , DENEME SINAVI-8 Soru-1) "İki kardeş çarşıda annelerini aramışlardı "cümlesin de altı çizili ekin cümleye kazandırdığı anlam , hangi seçenekte de vardır? a)Yeni öğretmenleri çok güleryüzlüydü b) Volkan beyler tatilden dönmediler …
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Birruh Biddem Nefdike Ya Aqsa Ya FİLİSTİN Üyelik tarihi: 18-02-07
Tecrübe Puanı: 844 ![]() | DENEME SINAVI-8 Soru-1) "İki kardeş çarşıda annelerini aramışlardı "cümlesin de altı çizili ekin cümleye kazandırdığı anlam , hangi seçenekte de vardır?a)Yeni öğretmenleri çok güleryüzlüydü b) Volkan beyler tatilden dönmediler![]() c) Fırtınadan şehrin elektrikleri kesildi d) Sabahları köy yolunda yürüyüşe çıkardı![]() Soru-2) "Kadıncağızın varı yoğu bir tek odaydı " cümlesindeki ikilemenin yapılış özelliğiyle özdeş ikileme, hangi cümlede kullanılmıştır? a) Konuşmacı saçma sapan sorulara kızdı b)Bitmez tükenmez bir enerjiyle çalışıyor![]() c) Zavallı, yırtık pırtık elbiseler içinde üşüyordu d) Liseyi iyi kötü bitirmeye uğraşıyordu![]() Soru-3) "Bir beşik gibi sallanır dünya, rahat uyusun diye çocuklar "cümlesinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?a) Benzetme yapılmıştır b) Çocukların önemsendiği gösterilmiştir![]() c) Neden-sonuç ilişkisi kurulmuştur d) Karşılaştırma yapılmıştır![]() Soru-4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur? a) Yorgunluktan ile ayağı kesilmişti b) Yıllarca aynalara dargın yaşadı![]() c) Odaya girince boş gözler e etrafı süzdü d) Kadının elinden tutup koltuğa oturttu Soru-5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, "derece" sözcüğü terim anlamlıdır? a) Bugün hava 10 derece olacakmış b) Taylan, son derece soğukkanlıdır![]() c) Mesut, ileri derecede miyopmuş c) Oğlu, darshanede iyi bir derece yapmış![]() "Sinmek kokusuna mor menekşenin ![]() Yanmak damar damar, nefes nefes Yaşamak tükene tükene "Soru-6) Bu dizeler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? a) Üç ikileme kullanılmıştır b) Birinci dizede belirtili ad tamlaması vardır c) Tamamlanmış cümleler yer almıştır d) Dizeler isim-fiillerel başlamıştır![]() Soru-7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır? a) Madem ki gelmiyor, sen ona git b) Halbuki ne çok severdim sizi!c) Oysaki herşeyi yerli yerindeydi d) Ne var ki iş işten geçmişti![]() Soru-8) Yukarıdaki dörtlükte, 2 ve 4 dizelerde hangi uyak (kâfiye) türü kullanılmıştır?a) Yarım uyak b) Tam uyak c) Zengin uyak d) Cinaslı uyak Soru-9) Aşağıdakilerden hangisinde, takısız ad tamlaması ve belirtisiz ad tamlaması aynı cümlede yer almıştır? Sokaktaki satıcıların sıtma görmemiş sesleri çınlıyordu Deniz kıyısında pamuk helva yemiştik ![]() Çocuk, toz şeker için eski bakkala gitmişti ![]() Köy otobüsünün freni bu hafta da patladı ![]() Soru-10) "Tebessüm, ruhun sağlamlığı kadar saadetin de müjdecisidir " cümlesinden aşağıdaki anlamlardan hangisi çıkarılamaz?Gülümsemesini bilen insanlar mutludur ![]() Ruhun sağlamlığı, gülümsemeyle sağlanır ![]() Gülümseme, ruhumuzun sağlığı için gereklidir Başkalarının sevinci mutluluğumuzu artırır ![]() Soru-11) Aşağıdakilerden hangisi, hem fiil hem de olumsuzluk bildiren bir isimdir? a) Güler b) Dinler c) Yoklar d) Çeker Soru-12) "Bu sabah yağmur, hafiften çiseleyerek yağıyor " Cümlesindeki anlatım bozukluğuna aşağıdakilerin hangisi neden olmuştur?a) Gereksiz sözcük kullanımı b) Yanlış kip kullanımı c) Öğe eksikliği d) Noktalama yanlışlığı Soru-13) Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde "görünüşe aldanmama"nın gerektiği anlamı vardır? a) Eğri bacanın dumanı doğru çıkar b) Kurt, dumanlı havayı sever![]() c) Serçeden korkan, darı ekmez d) Bir ağaçta gül de biter diken de ![]() Soru-14) "Sevdiğiniz bir insanla konuşur gibi yazmalısınız " Diyen bir yazarın aşağıdaki yazı türlerinden hangisiyle ürün verdiği söylenebilir?a) Makale b) Eleştiri c) Söyleşi d) Fıkra Okurun yazarı aşması istenecek bir şeydir, geride bırakması istenecek bir durumdur Bu da yine beğenilmeyen o yazarın bir başarısı değil midir?Soru-15) Yazıdan aşağıdakilerden hangisi anlaşılmaz? a) Okurla yazar sürekli ilişki içindedir b) Okuru, gelişmeye yazar sürüklerc) Başarısız yazarlar, okuru yönlendiremezler d) Yazar, beğenilmese de okura bir yön verir![]() Soru-16) "Paylaşmakla sevinç artar, keder azalır " Cümlesinde kaç türemiş sözcük vardır?a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 Soru-17) "Kucaklaşmalar, öpüşmeler, teşekkürler, sıkıca el sıkışmalar ![]() ![]() ![]() " cümlesindeki çoğul ekleri cümlede hangi görevde kullanılmıştır?a) Cümleye saygı anlamı katmıştır? b) Cümleye abartma anlamı katmıştır ![]() c) Cümleye çoğulluk anlamı katmıştır d) Cümleye belirsizlik anlamı katmıştır Soru-18) "Seherden önce uyandım, bahar odumdaydı " diyebilmeye daha çok var; çünkü mevsimin ilk karı her yerdeydi![]() Cümlenin ilk sözcüğünün yerine aşağıdakilerden hangisi de kullanılabilir ![]() a) Gurup b) Şafak c) İkinde d) Sabah Soru-19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması vardır? a) Önünde uzunca bir hayat vardı b) Beğenmediğini açıkça söylemiş![]() c) Bütün gün bu müziği dinliyorsunuz d) İstanbul'u uçaktan seyrettiniz mi?Bir dost toplantısında politikadan, paradan toplum olaylarından konuşulurken birden; "Gerçeğe dönelim baylar! Eugnie Grandet'yle kim evlenecek?" diyerek roman kahramanını en gerekli konu sayar Balzac ![]() Soru-20) Bu paragrafın anadüşüncesi aşağıdakilerden hangisidir? a) Sanatçı için tek gerçek, yapıtıdır b) Sanatçılar, her şeyin en iyisini isterler![]() c) Sanatçılar, toplum sorunlarına uzaktırlar d) Sanatçılar, gerçeği kopya ederler Soru-21) Yazı, "Oysa Orhan Veli ( )" diye bitiyordu Biliyorum o ( ) içinde bütün avuntusuz yerinmeler![]() Bu cümlelerde parantez işaretiyle gösterilen yerlere aşağıdakilerin hangisi getirilemez? a) ( ![]() ![]() ![]() ) Üç nokta b) ( : ) İki nokta c) ( , ) Virgül d) ( ? ) Soru işaret"Ateşi köz öldürür Sürmeyi göz öldürür ![]() Kılıç kesmez yiğidi Bir kötü söz öldürür "Soru-22) Dörtlüğün hangi dizelerinde aynı ses olayı vardır? a) 1 ,2 b) 2 ,3 c) 1 ,4 d) 3 ,4![]() Soru-23) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi sesteş değildir? a) Bel ağrısı için ilâç almış b) Camları sildiği bez çok kirlenmişc) Çocuğun elinde boz bir oyuncak vardı d) Hep boş işler yapıyorsunuz Soru-24) l -Sizi dün yolda gördüm![]() - Ah, bir de ben kendimi görebilsem! Aşağıdakilerden hangisi, konuşmada ikinci sırada yer alan kişinin özelliğini gösterir? a) Hazırcevap b) İyimser c) Vurdumduymaz d) Kararsız Soru-25) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? Mide ilâcını içmeyi yine mi unuttun? Sizi şehrimize gezdirmek istiyorum ![]() Çocuğun kara, siyah gözleri yaşla doldu ![]() Belediye, Pazar ve su depolarını denetledi ![]() |
| |
![]() |
| Bookmarks |
| Thread Tags |
| eğri bacanın dumanı doğru anlamı |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |