Sorular ve Cevaplar icinde Dualarımız Nasıl Olmalı ? -Hadisler eşliğinde- konusu , Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz Duanın kabul …
| |||||||
| | |
Sorular ve Cevaplar icinde Dualarımız Nasıl Olmalı ? -Hadisler eşliğinde- konusu , Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz Duanın kabul …
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| αн∂-î мîѕαк ![]() Üyelik tarihi: 14-03-07 Nerden: ^İstanbul^
Tecrübe Puanı: 618 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir![]() Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz ![]() Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı şöyledir: *1- Haram lokmadan sakınmalıdır! * Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz [Taberani]Sad bin Ebu Vakkas hazretleri dedi ki: Ya Resul , dua buyur da, Allahu teala, benim her duamı kabul etsin!Cevabında buyurdu ki: Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır Sonra ellerini kaldırıp dua ederler Böyle dua nasıl kabul olunur? [Sira]Yine buyurdu ki: Duanın kabul olması için iki şey gerekir Duayı ihlas ile yapmalıdır Yediği ve giydiği helaldan olmalıdır Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz [Tergibus-salat]*2- İtikadı düzgün olmalıdır *Sapıkların, mezhepsizlerin, duaları kabul olmaz Hadis-i şerifte, Bidat ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz buyuruldu (Ibni Mace)Ayet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır ![]() *3- Uyanık kalb ile ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir *Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Allahu tealaya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allahu teala gafil bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez [Sira]*4- Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir *Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Allahu teala, duanızı kabul eder Dua ettim, hala duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah'tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz [Buhari]İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Mü'min dua edince, Allahu teala, Cebraile, "Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!" Facir, [günahkar] dua edince de "Ben onun sesini sevmiyorum İsteğini hemen yerine getir" buyurur [Ibni Neccar]Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir ![]() *5- Bela gelmeden önce çok dua etmelidir *Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin! [Tirmizi] Ebu İshak hazretlerinden dua istediler Dua etti Duasının kabul edildiğini gören bir talebesi, Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç halinde ben de edeyim dedi Buyurdu ki: Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır![]() *6- Duaya hamd ve salavatla başlamalıdır *Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Ey namaz kılan, acele ettin Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allahu tealaya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salavat getir, sonra dua et![Tirmizi]*7- Yalvararak dua etmelidir *Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Gafil olan kalb ile yapılan dua makbul değildir [Tirmizi]Hz Davud zamanında kuraklık oldu Halk dua etmek için aralarından üç alimi seçtiler![]() Alimlerden biri şöyle dua etti: Ya Rabbi, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin İşte biz, nefslerimize zulmettik Senden af diliyoruz Bizi affet!İkinci alimin duası da şöyle: Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin İşte biz kul olarak huzurundayız Bizleri azat eyle!Üçüncü alim de şöyle dua etti: Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin İşte biz de sail olarak huzurundayız Senden rahmet istiyoruz Bizi boş çevirme!Duaları kabul olarak rahmet yağdı ![]() *8- Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir *Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir [Deylemi]*9- Günah işlemeyen dil ile dua etmelidir *Peygamber efendimiz, Allahu tealaya günah işlemeyen dil ile dua edin buyurdu Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun diliyle, ne de o senin dilinle günah işlemiştir buyurdu [Tergibus-salat] |
| |
| | #2 |
| O Artık Bizden ![]() Üyelik tarihi: 13-10-08 Nerden: evden
Tecrübe Puanı: 601 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | razı olsun rabbim cümlemizi önce dua edenlerden sonra duası kabul edilenlerden eylesin![]() ![]() ![]() |
| |
| | #3 |
| αн∂-î мîѕαк ![]() Üyelik tarihi: 14-03-07 Nerden: ^İstanbul^
Tecrübe Puanı: 618 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Amin İnşAllah ![]() |
| |
| | #4 |
| Moderator ![]() | razı olsun emeğine sağlık duaları kabul olanlardan nasip eylesin cümlemizi |
| |
![]() |
| Bookmarks |
| Tags |
| -hadisler, dualarimiz, esliginde-, nasil, olmali |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |