muhteva forum

Dualarımız Nasıl Olmalı ? -Hadisler eşliğinde-

Sorular ve Cevaplar icinde Dualarımız Nasıl Olmalı ? -Hadisler eşliğinde- konusu , Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz Duanın kabul …

Geri git   muhteva forum > İslam Dini ve Kaynakları > Sorular ve Cevaplar

Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumlar Okundu

Dualarımız Nasıl Olmalı ? -Hadisler eşliğinde-

Sorular ve Cevaplar icinde Dualarımız Nasıl Olmalı ? -Hadisler eşliğinde- konusu , Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz Duanın kabul …

Yeni Konu açmadan önce  ARAMA yapınız,konu tekrarı olanlar SİLİNECEKTİR. Cevapla

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26.11.08   #1
αн∂-î мîѕαк

sonsuz_nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 618 sonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond repute
Exclamation

Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir
Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek uygun olmaz

Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı şöyledir:

*1- Haram lokmadan sakınmalıdır! *

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz[Taberani]

Sad bin Ebu Vakkas hazretleri dedi ki: Ya Resul, dua buyur da, Allahu teala, benim her duamı kabul etsin!

Cevabında buyurdu ki:

Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır Sonra ellerini kaldırıp dua ederler Böyle dua nasıl kabul olunur? [Sira]

Yine buyurdu ki:

Duanın kabul olması için iki şey gerekir Duayı ihlas ile yapmalıdır Yediği ve giydiği helaldan olmalıdır Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz [Tergibus-salat]

*2- İtikadı düzgün olmalıdır *

Sapıkların, mezhepsizlerin, duaları kabul olmaz

Hadis-i şerifte,

Bidat ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz buyuruldu (Ibni Mace)

Ayet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır

*3- Uyanık kalb ile ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir *

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

Allahu tealaya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allahu teala gafil bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez[Sira]

*4- Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir *

Allahu teala, duanızı kabul eder Dua ettim, hala duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah'tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz [Buhari]

İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır

Mü'min dua edince, Allahu teala, Cebraile, "Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!"

Facir, [günahkar] dua edince de "Ben onun sesini sevmiyorum İsteğini hemen yerine getir" buyurur
[Ibni Neccar]

Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir

*5- Bela gelmeden önce çok dua etmelidir *

Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin! [Tirmizi]

Ebu İshak hazretlerinden dua istediler Dua etti Duasının kabul edildiğini gören bir talebesi, Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç halinde ben de edeyim dedi Buyurdu ki: Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır

*6- Duaya hamd ve salavatla başlamalıdır *

Ey namaz kılan, acele ettin Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allahu tealaya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salavat getir, sonra dua et![Tirmizi]

*7- Yalvararak dua etmelidir *

Gafil olan kalb ile yapılan dua makbul değildir[Tirmizi]

Hz Davud zamanında kuraklık oldu Halk dua etmek için aralarından üç alimi seçtiler

Alimlerden biri şöyle dua etti: Ya Rabbi, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin İşte biz, nefslerimize zulmettik Senden af diliyoruz Bizi affet!

İkinci alimin duası da şöyle: Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin İşte biz kul olarak huzurundayız Bizleri azat eyle!

Üçüncü alim de şöyle dua etti: Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin İşte biz de sail olarak huzurundayız Senden rahmet istiyoruz Bizi boş çevirme!

Duaları kabul olarak rahmet yağdı

*8- Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir *

Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir [Deylemi]

*9- Günah işlemeyen dil ile dua etmelidir*
Peygamber efendimiz,
Allahu tealaya günah işlemeyen dil ile dua edin buyurdu Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun diliyle, ne de o senin dilinle günah işlemiştir buyurdu[Tergibus-salat]

sonsuz_nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 26.11.08   #2
O Artık Bizden

yağmur damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 601 yağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond reputeyağmur damlası has a reputation beyond repute
razı olsun rabbim cümlemizi önce dua edenlerden sonra duası kabul edilenlerden eylesin
yağmur damlası isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 27.11.08   #3
αн∂-î мîѕαк

sonsuz_nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 618 sonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond reputesonsuz_nur has a reputation beyond repute
Amin İnşAllah

sonsuz_nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 27.11.08   #4
Moderator

jeylin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 883 jeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond reputejeylin has a reputation beyond repute
jeylin - AİM üzeri Mesaj gönder
razı olsun emeğine sağlık
duaları kabul olanlardan nasip eylesin cümlemizi
jeylin isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Yeni Konu açmadan önce  ARAMA yapınız,konu tekrarı olanlar SİLİNECEKTİR. Cevapla

Bookmarks

Tags
-hadisler, dualarimiz, esliginde-, nasil, olmali

Seçenekler
Stil

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:08 .

Vbulletin 3.7.2 Gold
Copyright ©2000 - 2006, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.2.0 RC8
Tekasür 1-2: Kibrine yenilip hep daha fazlasını isteyerek hayatını zehir etme
Muhakeme.net Eğitimsiteleri, tüm eğitim siteleri, eğitim sitenizi ekleyin, ödev siteleri Popüler Siteler