Eğitim Forumu

Geri git   Eğitim Forumu > İslam Dini ve Kaynakları > İslâm-i Hâyat > Kıssalar-Menkîbeler

Kayıt ol Yardım Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumlar Okundu

Selmân-ı Fârisî’nin kardeş seçtiği genç

Kıssalar-Menkîbeler icinde Selmân-ı Fârisî’nin kardeş seçtiği genç konusu , Selmân-ı Fârisî’nin kardeş seçtiği genç Selmân-ı Fârisî’nin kardeş seçtiği genç Selmân-ı Fârisî (radıy ü anh) Eshâb-ı kiramın büyüklerindendir. Hicri 35 senesinde vefat etmiştir. Çok Hadis-i şerif nakleden sahabelerdendir. Kıymetli nasihatleri ...

Yeni Konu açmadan önce  ARAMA yapınız,konu tekrarı olanlar SİLİNECEKTİR. Cevapla

LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12.09.09   #1
Moderator
Lightbulb Selmân-ı Fârisî’nin kardeş seçtiği genç

Selmân-ı Fârisî (radıyü anh) Eshâb-ı kiramın büyüklerindendir. Hicri 35 senesinde vefat etmiştir. Çok Hadis-i şerif nakleden sahabelerdendir. Kıymetli nasihatleri vardır. Buyurdu ki:

“DOKTORU YANINDA OLAN HASTA”
“Mü’min, doktoru yanında olan hastaya benzer. Doktoru, ona yarayan ve yaramayanı bilir. Hasta, kendine zararlı bir şeyi isterse, mâni olur ve yersen ölürsün der. Mü’minin hâli budur. O birçok şeyleri arzular, ama ü teâlâ mâni olur, tâ ölünceye kadar. Sonra Cennete gider.”
“Şaşılır şu kimseye ki, dünyâya hırsla sarılır, ama ölüm onu aramaktadır. Unutmuş ama unutulmuş değildir. Güler, ama bilmez ki, Rabbi ondan râzı mıdır, yoksa değil midir?”
“Farzları tam yapmadığı halde, nafilelerle derecesini yükseltmeye çalışan kimsenin hâli, sermâyesi elinden çıktığı (iflas ettiği) hâlde kâr peşinde koşan bir tüccârın hâline benzer.”
“Mü’minin ölüm zamanında alnının terlemesi, gözleri yaşarıp, burun deliklerinin kabarması, ü teâlânın rahmetine nail olduğunun alâmetidir.”
Bir gün Selmân-ı Fârisî (radıyü anh) Kufe’de demirciler pazarından geçerken bir gencin bayılarak yere düşmüş olduğunu ve halkın da onun çevresinde toplandığını gördü. Halk, Selmân-ı Fârisî’nin (radıyü anh) yanına gelerek; “Ya Selman! Bu genç bayılmıştır. Onun kulağına dua okusan iyi olur” dediler.
Selmân-ı Fârisî (radıyü anh) yaklaştığında, genç onu görür görmez kendine geldi ve şöyle dedi:
“Ey Selman! Durumum bu halkın düşündüğü gibi değildir. Ben, demircilerin yanından geçerken, onların çekiçleriyle örslere vurduklarını gördüm. Bunu görmekle ü tealanın buyurmuş olduğu şu sözü hatırladım: ‘Onlar (cehennemlikler) için demirden kamçılar vardır...’ İşte bundan dolayı ’ın azabı korkusundan aklım başımdan gitti (bayıldım)”

“HER MÜMİNE MERHAMETLİYİM!”
O gencin sevgisi Selmân-ı Fârisî’nin (radıyü anh) kalbine yerleşti ve bundan dolayı rızası için onu kendisine kardeş seçti. Selmân-ı Fârisî sürekli olarak o gençle beraberdi... Nihayet o genç hastalandı. Selmân-ı Fârisî (radıyü anh) o gencin can çekiştiği an yanına gelerek başucunda durup, Melek’ül-Mevt’e (Hazreti Azrail’e) hitaben: “Ey Melek’ül-Mevt! Kardeşime şefkatli davran” dedi. Melek’ül-Mevt de; “Ya Selman! Ben her mümine karşı şefkatli ve merhametliyim” diye cevap verdi.”

Meşhurların Son Sözleri
Vehbi Tülek

TÜRKOĞLU TÜRK OLAN TÜRKOĞLU'UNDAN

GİRİYORUM...
Necip Fazıl KISAKÜREK

AYSEL BAYAR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   yorumunuz bizim için önemlidir
Yeni Konu açmadan önce  ARAMA yapınız,konu tekrarı olanlar SİLİNECEKTİR. Cevapla

Bookmarks

Tags
fârisî’nin, fârisî’nin, genc, kardes, sectigi, selmâni

Hızlı Cevap
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Grafik Doğrulaması
Resimin üzerinde gösterilecek Mesajı veriniz

Mesajınız:
Seçenekler

Seçenekler Arama
Stil

Aradığınız veya aradığınıza benzer konular>>>
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYUN ! jeylin Sohbet-ül Arz 2 13.12.08 21:04
Genç Olma Sırası Kimde? AYSEL BAYAR Sohbet-ül Arz 2 26.10.08 00:36
Sevgİlİsİnİn Duygusuz OlduĞundan Yakinanlara Bİr Hİkaye.( FullenAngel Sevgi Hikayeleri 0 28.04.08 03:17
Kardeş Ali FullenAngel Çoçuk Hikayeleri 0 27.04.08 23:29
Ömer Seyfettin ebr Anlama-Anlatım 0 14.04.07 01:01

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:25 .

Vbulletin 3.8.2 Gold
Copyright © 2000 - 2006, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0 RC2
Eğitim ve Ögretim adsense Yazılı Soruları